Merk je dat je geen vooruitgang meer boekt op de gitaar?

  • Vind je het frustrerend omdat je bepaalde zaken die gemakkelijk lijken voor andere gitaristen niet kan?
  • Misschien Voel je je overweldigd door verschillende gitaar boeken, magazines, tablaturen en video's die moeilijk te volgen zijn?
  • Twijfel je soms aan jezelf door te denken dat je niet over het talent beschikt om goed te leren gitaar spelen?
  • Heb je veel favoriete nummers en wil je deze leren spelen precies zoals je op de cd hoort?
  • Vind je dat de vooruitgang die je boekt op de gitaar te traag vordert?

Heb je minstens 1 van deze vragen met "JA" beantwoord, dan is dit jouw geschikte programma!

Gitaristen die reeds geruime tijd spelen, krijgen hier de mogelijkheid om een repertoire op te bouwen van nummers met een hoger niveau. De focus ligt op samenspel, soleren en jammen en we werken op meer gevorderde technieken op gitaar. Ons half-gevorderden programma is bestaat uit aparte disciplines: Repertoire Training, Techniek Training, en Samenspel.



Discipline 1: Techniek Training

Je leert nieuwe technieken op gitaar, en tegelijkertijd ook hun moderne toepassingen.

Menig half-gevorderd gitarist heeft reeds wat liedjes onder de knie en kan zelf al moeilijkere technieken spelen op gitaar zoals bends, hammer-ons & pull-offs, slides,..., maar de echte uitdaging ligt in het leren toepassen van deze technieken zodat je de mogelijkheid hebt je eigen stijl te ontwikkelen.

In de “Techniek Training” leer je ook de meestgebruikte toonladders spelen op de gitaar. Die toonladders zijn van essentieel belang om te evolueren uit het beginners-niveau en inzicht te krijgen in hoe de hals van de gitaar precies is opgebouwd. Eenmaal deze toonladders onder de knie, leer je ze in de discipline “Samenspel” te gebruiken, zodat je de mogelijkheid krijgt om zelf te improviseren op de gitaar, zonder je erbij na te hoeft denken. Daarbij komen de basis-akkoorden aan bod, die ieder gitarist zou moeten kennen. Je leert deze akkoorden spelen op verschillende manieren en we gaan ze toepassen met een extra touch in moeilijkheid.

Wist je dat je het verschil kunt horen tussen een gitarist die reeds op hoger niveau speelt, en een gitarist op beginners-niveau, ook al spelen ze dezelfde akkoorden of liedjes?

We leren complexere, nieuwe technieken, zoals het dempen van snaren, om onze basis van het gitaarspel interessanter te kunnen laten klinken.


Discipline 2: Repertoire Training

We gaan samen bouwen aan een repertoire lijst met songs die toenemen in complexiteit.

Veel beginnende gitaristen kunnen wat liedjes spelen met basis-akkoorden, maar blijven soms heel lang op dit niveau hangen. Eenmaal je de basis-akkoorden kunt spelen is het cruciaal om je repertoire uit te breiden met moeilijkere akkoorden en deze akkoorden toe te passen op liedjes van stijgende moeilijkheidsgraad.

Door bijgestaan te worden door een ervaren gitaarleraar, krijg je zekerheid dat je de liedjes op een goede manier leert spelen. Veel beginners en half-gevorderde gitaristen kunnen een aantal songs spelen op een manier die veel weg heeft van het origineel, maar het is toch vaak niet helemaal de manier waarop het nummer gespeeld zou moeten worden.

Zo win je veel tijd met het uitzoeken van de correcte tablatuur van liedjes en het uitzoeken van hoe het nummer nu exact gespeeld wordt (terwijl dit dan nog geen garantie biedt dat het op de juiste manier gespeeld is).


Discipline 3: Samenspel

Elke gitarist wil wel leren improviseren op hun gitaar, om eender welke reden: je eigen bewerking geven aan een lied, of thuis gewoon in de kamer wat te creëren op je akoestische gitaar. Vele gitaristen werken ernaar toe om een gitaarsolo te kunnen improviseren zonder hierbij na te hoeven denken. Het instrument wordt dan als het ware een verlengstuk van de muzikant zijn creativiteit.

Wist je dat je een instrument kunt beheersen, net zoals je je een vreemde taal kunt leren beheersen?

Net zoals je, met de juiste technieken, instructie en imitatie, na een bepaalde tijd tot een vloeiend gesprek kunt komen met taal, kun je met de juiste instructie een niveau bereiken waar je vlot solo’s of melodieën op de gitaar kunt spelen, zonder hierbij teveel hoeven na te denken.

Je leert de toonladders spelen die de fundamenten vormen om te kunnen improviseren. Beginnende gitaristen denken vaak dat improviseren” gewoon wat tokkelen” is op de gitaar zonder echt te beseffen wat er gespeeld wordt. Niets is minder waar! Eenmaal deze fundamenten onder de knie (toonladders, akkoorden,...) en je begrijpt de onderlinge connectie tussen deze elementen, dan pas ben je volledig in staat deze te gebruiken in je gitaarspel en om te zetten naar je persoonlijke stijl! Wat je ook reeds zelf hebt geprobeerd te "improviseren", het zal nooit echt compleet klinken zoals je wil, tot als je het volledige plaatje begrijpt!

Hoe zou het voelen mocht je, elke keer je je gitaar vastneemt, niet langer hoeft na te denken bij wat je speelt, maar gewoon te spelen wat voor jou goed voelt? Hoe zou je je voelen, als andere gitaristen akkoorden spelen, en jij direct zou kunnen inpikken met een eigen verzonnen melodie of verschroeiende gitaarsolo?

Al deze zaken zijn uitermate realistisch en bereikbaar mits de juiste instructie, begeleiding en oefenroutine.

Hieronder zie je Maarten, leerling van Gitaar Training Studio Kortrijk, een live blues solo uitvoeren met de kennis die hij verschafte tijdens de samenspel lessen voor half-gevorderden:



Verspil niet langer tijd met zelf de dingen te proberen achterhalen!

  • Er zijn te veel verschillende bronnen van informatie op het internet:

Geloof je echt dat beroepsmuzikanten al hun persoonlijke kennis en geheimen (waarvoor ze jaren opleiding hebben gevolgd en hopen geld voor te hebben betaald) zomaar gratis aan zouden bieden via het internet?

Hoewel het correct is dat er betalende sites bestaan die over redelijke kwalitatieve informatie beschikken, kunnen deze sites echter niet meer doen dan deze "informatie verschaffen". De juiste informatie beschikken is slechts een deeltje van het doolhof (maar tevens ook een heel belangrijk deel). Enkel met goede begeleiding is het mogelijk deze informatie om te zetten in muziek en leer je spelen zoals jij zelf wilt spelen in je eigen ontwikkelde stijl! Niet door het ondoordacht imiteren van internet-tablatuur!

Hetzelfde principe geldt tevens voor boeken, DVD's, play-along CD's,...

De informatie die deze boeken verstrekken is veelal correct (hoewel met bepaalde boeken dit in vraag kan gesteld worden), maar de informatie is zeer ongestructureerd en te beknopt uitgelegd. Een boek geeft je zelden de nodige antwoorden die je zoekt. Een dvd kan je ook al niet zeggen wat de manier is waarop JIJ zou  moeten oefenen, om zo JE PERSOONLIJKE DOELSTELLINGEN te bereiken.

  • Ons leven is te kort hiervoor!

Eén jaar telt maar slechts 365 dagen. Met hoeveel dit aantal mag vermenigvuldigd worden kan niemand zeggen, maar het aantal is te weinig om tijd te verspillen met zaken zelf te proberen aanleren op een, tijdverslindende manier die voor weinig resultaat zorgt. Maak nu de beslissing om niet langer ter plaatste te trappelen (of misschien zelfs achteruitgang te maken), maar bakken van vooruitgang te boeken in de zo kortst mogelijke tijd!