OOSTENDE – De jonge Mariakerkenaar Antony Reynaert gaat in januari 2011 van start met Casa da Musica. In een pand op de Groentemarkt geeft de professionele gitarist hedendaags muziekonderwijs, waarbij de vreugde van het zingen en musiceren centraal staat.

Met de oprichting van Casa da Musica, vrij vertaald het Huis van de Muziek, is twintiger Antony Reynaert niet aan zijn eerste uitdaging toe. „In 2008 startte ik bij mij thuis met een gitaarschool voor zowel beginnende als gevorderde gitaristen”, blikt Antony terug. „Het bleek een schot in de roos want de school groeide uit tot de nummer één in zijn soort. Leerlingen vanuit de hele provincie vonden de weg naar Mariakerke. Mijn kamer werd te klein en de gitaarschool week uit naar een beter bereikbare locatie, vlakbij het centrum.

De gitaristen-in-spe zijn vooral lovend over de vernieuwende aanpak van de lessen. De theorie wordt onmiddellijk getoetst aan de praktijk en al van de eerste les mag de leerling het instrument bespelen. De lessen zijn zo ontworpen dat leerlingen zich de aangeleerde muzikale eigenschappen snel eigen kunnen maken.”
„Vanaf januari vinden de lessen plaats in de Groentemarkt 17a, wat nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. Naast de bekende gitaarlessen kunnen geïnteresseerden er terecht voor basgitaar-, zang-, en pianolessen. De uitbreiding van het aanbod zorgt ervoor dat de school voortaan Casa da Musica heet. Toch is het niet de bedoeling om de weg op te gaan van bekende rockscholen. Bij Casa da Musica is de academische opleiding niet het belangrijkste. De school richt zich tot leerlingen van jong tot oud met verschillende interesses en achtergronden. Zowel muzikanten die zich in de muziek willen verdiepen als liefhebbers die kiezen voor amusement mogen zich inschrijven. Deze aanpak betekent een nieuwe invulling van het hedendaags muziekonderwijs.”
„Het pand op de Groentemarkt blijft niet louter voorbehouden voor muziekopleidingen. De school zet ook haar deuren open voor kleinschalige kunstprojecten zoals lezingen, vernissages, workshops, enzovoort. Hiermee hoopt de school het aanbod van ruimtes voor cultuurprojecten in Oostende te verhogen”, aldus nog initiatiefnemer Antony Reynaert.
Posthardcore
De leerlingen van het toekomstige Casa da Musica sluiten zich volledig aan bij de werkwijze en visie van de lesgever. „Ik kom al enige tijd naar de gitaarschool en heb al een goede basis als gitarist opgebouwd”, zegt de 16-jarige Bruno Kanage uit Zandvoorde. Het idee van een rockschool is uitstekend en door mee te stappen in de vernieuwing hoop ik uit de groeien tot een all-round musicus. Het is mijn bedoeling later met enkele vrienden nummers te spelen waar pop en rock centraal staan. Dankzij de tips van Antony zit ik nu al op het goede spoor”, besluit Bruno. Leeftijdsgenoot Melanie Depicker uit Mannekesvere barst net als Bruno van de ambitie. „Voorlopig speel ik nog akoestische gitaar, maar het einddoel is elektrische gitaar. Dit sluit beter aan bij mijn muzikale interesses voor metal, punkrock en posthardcore. Naast het educatieve aspect kan je af en toe eens lachen. Gitaar leren is dus allerminst eentonig”, zegt Melanie nog.
(BVO)
Info over Casa da Musica op 0486 37 97 61 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. De bijhorende site is www.gitaartraining.be.
Antony Reynaert staat voor het gebouw op de Groentemarkt waar binnen enkele maanden Casa da Musica start. (Foto BVO)