Ongeveer 25 jaar geleden begon het te kriebelen om gitaar te leren spelen. Ik ben dan ook actief informatie gaan inwinnen bij de muziekschool te Oostende. Helaas, wat ik toen vernomen had was niet wat ik zocht.

Ik wilde zoals iedereen onmiddellijk starten met de gitaar in de hand. Blijkbaar kan je aan de academie maar na drie jaar een instrument kiezen en moet je eerst drie jaar notenleer volgen.

Ik wist toen al dat ik deze manier van studeren niet zou volhouden en heb mijn plannen in de koelkast gezet.

Maar de goesting bleef sluimeren en per toeval sprak ik met een collega die blijkbaar ook gitaar speelde. Hij vertelde mij over het bestaan van Gitaar Training Studio en de mogelijkheid om zonder voorkennis van notenleer of gitaar van de start te gaan. Want dat was belangrijk voor mij. Ik kende niets van notenleer en ik had nog nooit een gitaar in handen gehad.

Na de website te hebben bestudeerd, heb ik de stap gezet en heb ik mij ingeschreven voor een gratis proefles. Reeds enkele dagen later mocht ik de Gitaarstudio betreden. Ik werd opgewacht door een jonge gitaarvirtuoos en heb een uur privéles gekregen. We hebben eerst een informatief gesprek gehad over 'wat kan je', 'wat zijn je doelstellingen' en 'hoe zien we de evolutie'.

Onmiddellijk werd al een eerste balkonnetje doorprikt: zonder oefenen, oefenen en oefenen zal de vooruitgang minimaal zijn.

Ik ben de uitdaging aangegaan en heb me ingeschreven in de beginnerscursus waar ik nu gepassioneerd de lessen volg.

Ikzelf werk alle dagen op verschillende tijdstippen, maar er zijn zoveel lessen in de week dat je altijd wel ergens kan inspringen. Iedereen op school heeft een eigen agenda, sommige willen zich specialiseren in blues of rocks, anderen willen actief nummers componeren of gewoon voor de fun bestaande liedjes leren spelen.

Een les bestaat uit twee grote pijlers namelijk: eerst leren hoe je een gitaar bespeelt, de techniek dus. Er wordt 'one on one' naar je techniek gekeken en onmiddellijk gecorrigeerd. Het tweede deel is dan de uitleg waarom je bepaalde vingerzettingen moet leggen. Geen saaie theorie dus, alles gebeurd met de gitaar in de hand.

De evolutie is fenomenaal. Als je kijkt waar je stond op de eerste dag, en wat je al kan verwezenlijken na zes maanden dan is dit enkel de verdienste van de gepassioneerde leraars die jou gitaarspel op een hoger niveau brengen.

Gezien ik een leek was heb ik ook niets moeten afleren. Maar ik ben er mij van bewust dat er enkele onder ons zijn die eerst via zelfstudie hebben geprobeerd. Met een boek en cd weet je echter niet of je goed bezig bent of niet. De kans lijkt me groot dat je met zelfstudie na enkele weken afhaakt omdat er geen vooruitgang is of omdat er niemand is om je te motiveren.

Bij de Gitaar Training studio wordt je gitaarspel nauwlettend in de gaten gehouden. Na het einde van elke les worden er doelstellingen vooropgesteld. Er is ook een studieschema die je begeleid zodat je niet aan tien verschillende zaken begint om dan te moeten vaststellen dat je geen enkele doelstelling hebt gehaald. 

Oefenen is belangrijk, maar door gestructureerd te werken kan je veel vlugger resultaten bereiken in een kortere tijd.

Voor mij was dit de beste beslissing die ik heb genomen. Ik weet dat mijn gitaarspel positief evolueert en na de beginnerscursus stappen we over naar de half-gevorderden om uiteindelijk te eindigen in de repertoire groep. Iedereen droomt ervan om zijn favoriete song te leren spelen en ook al hebben we geen ambitie om op een muziekfestival te staan, het is altijd leuk om klanken te kunnen groeperen zodat er effectief herkenbare songs uit voortvloeien.

Aan het team van Gitaar Studio zou ik alvast zeggen: een dikke proficiat, zonder jullie professionele inzet zouden we nooit naar een hoger niveau kunnen klimmen.

Alvast bedankt!

- Stefaan Hamelryck, Oostende